درختی است زیبا به ارتفاع 10 – 15 متر که در جنگلهای واقع در دشتها و دامنههای کم ارتفاع میروید.
از میوه بارانک جهت بندآوردن اسهال و اسهالخونی به صورت جوشانده استفاده میگردد.
مشخصات
فواید بارانک(سماق کوهی)
سماق کوهی برای تسکین درد معده و اختلالات گوارشی موثر است و دارای خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی می باشد و از بروز سرطان جلوگیری می کنند.
سماق برای بیماران دیابتی مفید است زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی ها، ترکیب شدن گلوکز (قند خون) با پروتئین های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین ها می انجامد و مطالعات نشان می دهد که سماق تا 81 درصد از بروز این فرایند جلوگیری می کند.
همچنین برطرف کننده نقرس و رماتیسم نیز می باشد.
سماق برای درمان درد دندان مفید است.
اشتها را تحریک میکند و به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده بوده و اسهال معمولی و اسهال خونی را برطرف می کند.
سماق خاصیت ادرارآور یا دیورتیک دارد و تب را پایین می آورد و در درمان بیماریهای روماتیسمی و نقرس مؤثر است.
خون را تصفیه می کند و مواد زائد خون (مانند اوره) را دفع می کند.
لثهها را تقویت کرده و آنها را محکم می سازد و برای برطرف نمودن تهوع و بی اشتهایی مفید است.
تقویت کننده دستگاه گوارش است و از خونریزی معده جلوگیری میکند.
میوه سماق اثر ضدقارچی داشته و در التیام زخم، سوختگی، اگزما موثر می باشد.
ترکیبات بارانک(سماق کوهی)
از نظر ترکیبات شیمیایی در میوه و در برگهای سماق معمولی تانن فراوانی موجوداست .در برگهای خشک ان بین ۳۰-۱۵ درصد تانن وجود دارد به علاوه یک ماده رنگین زرد به نام میریستین یافت می شود.در میوه ان علاوه بر تانن مقدار قابل ملاحظهای سیتریک اسید ،وینیک اسید ،مالیک اسیدو….که مزه ترش و قابض را به آن می دهد.
مضرات بارانک(سماق کوهی)
سماق تازه به دلیل ایجاد مسمومیت نباید مصرف شود و فقط باید خشک آنرا مصرف نمود.
به دلیل اینکه سماق سرد است برای افراد سردمزاج مناسب نیست و باید با گیاهان گرم مصرف شود.
نکته ها بارانک(سماق کوهی)
نامهای دیگر آن: الم دلی، میانز، گارن و غبیراءبری میباشد.
طبیعت بارانک(سماق کوهی)
طبیعت سماق سرد است.