تخم خرفه عبارت از دانه های کوچک کروی , سیاه رنگ و براق که به نام بقله الملک هم معروف است این دانه ها از گیاه خرفه با نام علمی:Portulaca oleracea L. از تیره خرفه (Portulacaceae) حاصل می گردد . خرفه گیاهی است علفی وآبدار که در اکثر نقاط پر آب دیده میشود ساقه های گوشتدار وگسترده بر سطح زمین همچنین برگهای ساده گوشتدار آن از علائم مشخصه گیاه است .
فواید تخم خرفه
تخم خرفه بعنوان تصیفه کننده خون و رفع التهابات داخلی و رفع سرفه و ضد اسکوربوت و تسیکن دهنده تشنگی مصرف سنتی دارد .
ترکیبات تخم خرفه
از نظر ترکیبات شیمیایی در برگ های گوشتی خرفه که ضخیم و کلفت است علاوه بر مقدار زیادی آب (حدود 90 درصد) مواد لعابی لزج pectin و کمی مواد چرب وجود دارد در گیاه تازه در حدود یک درصد و در گیاه خشک در حدود 70 درصد ko2 می باشد که اثر مدر بودن را به گیاه خشک می بخشد. در گزارش تجزیه دیگری آمده است که در خرفه تانن و املاح فسفات و مقدار قابل ملاحظه ای منیزیم، آهن، آلومینیوم، منگنز، کلسیم، پتاسیم و سدیم یافت می شود.
در هریک صد گرم شاخه و برگ خرفه مواد زیر وجود دارد آب 92 گرم، پروتئین 7 /1 گرم، چربی 4/ 0 گرم، هیدرات های کربن 5 /2 گرم، کلسیم 103 میلی گرم، فسفر 39 میلی گرم، ویتامینA 2500 IU تیامین 03 /0 میلی گرم، رایبوفلاوین 1/ 0 میلی گرم، نیاسین 5 /0 ویتامین 25 C میلی گرم.
مضرات تخم خرفه
ضرر خاصی برای خرفه بیان نشده است.
طبیعت تخم خرفه
خرفه از نظر طبیعت خیلی سرد و تر است.
طرز استفاده تخم خرفه
خرفه از نظر طبیعت خیلی سرد و تر و دارای نیروی قابضه است و مدر (ادرار آور) است و معتقدند که برگ و ساقه آن مسکن صفرا است و آن را قمع می کند و حرارت خون و کبد و معده را تسکین می دهد و برای تسکین حدت تبهای گرم و صفراوی و تسکین عطش و کنترل ترشح ادرار در مورد بیماری دیابت و رفع سردرد های گرم مفید است و خونریزی از هر عضوی را قطع می کند و همچنین در مواردی که چرک از سینه آید قطع می کند.
برای خرد کردن سنگ مثانه و ازدیاد ترشح بول مفید است، یعنی مدر است و برای سرفه و سوزش مجرای ادرار و مثانه و روده ها و بواسیر و همچنین تسکین حرارت رحم و سوزش و درد آن مفید است. تخم آن ضد کرم کدو است و عصاره ساقه و برگ آن برای بیماریهای کبد و بیماریهای کمی ویتامین c بسیار مفید است
اگر آن را پخته و با کمی پیاز و روغن سرخ کرده و بخورند برای قطع اسهال صفراوی و تقویت روده ها و تبهای گرم بسیار نافع است به خصوص در فصل های گرم سال و برای اشخاص گرم مزاج.اگر برگ و ساقه آن را مانند سالاد و با سرکه بخورند برای درد کلیه بسیار نافع است.