همیشه بهار کوهی – تنباکوی کوهی با نام علمی Arnica montana از تیره Asteraceae می باشد. گیاهی علفی و چند ساله. ارتفاع گیاه در حدود 30 تا 60 سانتیمتر. برگها سبز روشن، دندانهدار و گاهی وجود کرک روی سطح بالایی. برگهای پایینی تخم مرغی با نوک گرد. برگهای بالایی کوچکتر، نیزه ای شکل و متقابل. ساقه گلدهنده گرد و کرکدار و در انتها دارای 1 تا 3 گل مجزا. ریزوم قهوهای، استوانهای با ریشهچههای ترد و نازک در سطح زیرین. گلها زرد رنگ به قطر 3 تا 5 سانتیمتر. میوهها فندقه با کرک های زبر. نیاز اکولوژیکی بومی مناطق معتدل است.
تکثیر:
- تقسیم ریشه (ریزوم) •قلمه •بذر (زیوایی کم)
- این گیاه از طریق کشت درون شیشه ای نیز با موفقیت تکثیر شده است. آفات و بیماری ها:تاکنون، تنها بیماری قارچی پوسیدگی طوقه که عامل آنCylindrocarpon sp. میباشد مشاهده شده است. بخش های مورد استفاده:
- ریشه ها
- گل های خشک شده گل ها دارای آرنیسین (Arnicin) بیشتری نسبت به ریشه ها هستند ولی تانن ندارند. برداشت:هنوز در بیشتر مناطق برداشت از رویشگاه های طبیعی صورت می گیرد. •در فصل تابستان
- گلها در زمان تمام گل وقتی به طور کامل باز شده
- ریشه ها در فصل پاییز پس از خشک شدن اندام هوایی
فواید تنکابوی هندی،همیشه بهار کوهی
همه قسمتهای گیاه ارزش دارویی دارد. البته بیشتر مواقع گل این گیاه را جمع آوری می کنند، ولی در برخی موارد ریزوم آن نیز مورد استفاده قرار می گیرد. گل آن باید بدون نهنج و براکته های زیر گل چیده شود و فقط گل های لوله ای و راست را جمع می کنند. ریزوم ها را پس از بیرون آوردن از خاک و تمیز و به سرعت خشک می کنند. گلها اسانس روغنی، کاروتنوئید، عصاره تلخ، آرنیسین(1)، ساپونین، آرنیدیول(2)، استرول(3)، ایزوکرستن(4)، آستراگالل(۵) دارند.ریزوم این گیاه بیشتر حاوی تانن ها، 3/6 درصد اسانس روغنی و رزین است. هر دو قسمت اثر محرکه دارند و حتی تحریکات شدید مخاط گاستریک روده ای را باعث می شوند و اثر محرک شدیدی روی کلیه ها دارند. این گیاه همچنین دارای اثرات مفیدی روی جریان خون و فعالیت های قلبی است، البته به شرط آنکه مقدار مصرف را پزشک تعیین کرده باشد. خصوصأ عصاره الکلی این گیاه یعنی تنطور آن زیاد مورد مصرف قرار می گیرد. از این تنطور به عنوان ضدعفونی کننده و التیام دهنده مناسب استفاده می شود. از جوشانده یا دم کرده آن در ترکیبات غرغره ها، حمام ها و پانسمان ها استفاده می شود.
ترکیبات تنکابوی هندی،همیشه بهار کوهی
ترکیبات: •لاکتون های سزکوئی ترپن •فلاونوئیدها •اسانس •¡موسیلاژ •پلی ساکاریدها و •تانن ها اثرات ضددرد و ضدالتهاب آن در ارتباط با ماده هلنالین (Helenalin) و دیهیدروهلنالین (Dihydrohelenalin) می باشد.
منبع جغرافیایی تنکابوی هندی،همیشه بهار کوهی
آرنیکا در چمنزارها و مراتع مرتفع،کوهستانها و جنگلهای کم تراکم در ارتفاعات 1200 تا 2800 متری به طور طبیعی میروید. نور زیاد را تحمل می کند ولی مکانهای نیمه سایه را ترجیح میدهد. مراتع فقیر با خاکهای اسیدی را میپسندد. pH 5 تا 6 برای رشد آن مناسب می باشد. خاک های آهکی را نمی پسندد. در خاکهای رسی و شنی به خوبی رشد می کند.
مضرات تنکابوی هندی،همیشه بهار کوهی
در برخی افراد سبب التهاب پوست می شود. مصرف داخلی سبب افزایش فشار خون شود.
طرز استفاده تنکابوی هندی،همیشه بهار کوهی
اثرات درمانی: ضدالتهاب – بهبود زخم – درمان کبودی و دررفتگی مفاصل – روماتیسم – درمان التهاب پوست و سیاهرگها .درمان به روش هومیوپاتی که تحریک سیستم ایمنی بدن می باشد.