تخم کتان یک محصول سنتی در آمریکای شمالی بوده که غنی از پروتئین، فیبر غذایی و اسیدآلفالینولنیک است. مطالعات متخصصان تغذیه نشان داده که افزودن تخم کتان به مواد غذایی باعث تغییراتی قابل قبول در کاهش سطح لیپوپروتئین خون شده است و می تواند خطر بیماری های قلبی عروقی و سکته را کاهش دهد. فیبر غذایی موجود در تخم کتان به عنوان ملین و یک فاکتور مهم برای افراد مسن که به دلیل کاهش فعالیت، مصرف کم فیبر غذایی و استفاده از داروهای مخصوص مبتلا به یبوست هستند، توصیه می شود.تحقیقات جدیدتر که لیگینن ها در تخم کتان باعث حفاظت بدن از انواع سرطان ها می شوند. و ترکیبات لیگینن موجود در تخم کتان دارای تأثیر مثبتی روی سیستم ایمنی بدن می باشد و تأثیرات ناشی از پیش فاکتورهای التهاب زا نظیر فاکتور فعال کننده پلاکت و اکوزانوئیدهای مشتق از اسید آراشیدونیک را کاهش می دهند.شاید بدلیل این مزایای تخم کتان است که معمولاً در کنترل و درمان بیماری های اتوایمنی مانند آرتریت روماتوئید، پسوریازیس و لوپوس توصیه می شود.مصرف کنندگان می توانند تخم کتان را با افزودن به نان خانگی یا پاشیدن آن روی ماست، حبوبات و سالاد، مصرف نان های تهیه شده از تخم کتان و کیک های مافینی که از آرد آن در تهیه آنها استفاده شده، در مصرف روزانه خود بگنجانند.تخم کتان را می توان به صورت کامل یا آسیاب شده در وعده های غذایی جای داد. حتی می توان از آن بعنوان مخمر در تهیه نان ها و کیک ها استفاده کرد، یعنی ۱۰ تا ۲۰ درصد از آرد گندم مورد مصرف در تهیه نان را با آرد تخم کتان جایگزین کرد.افرادی که در رژیم غذایی خود از تخم کتان استفاده می کنند علاوه بر اینکه می توانند از طعم خوب آن لذت ببرند می توانند با بکارگیری این ماده غذایی در رژیم روزانه باعث کاهش خطرات ناشی از بروز بیماری های کرونری و قلبی عروقی نیز شوند. امروزه از تخم کتان جهت غنی سازی غذاها استفاده می شود. در میان افرادی که به سلامتی خود علاقمند هستند تقاضای غذاهای غنی شده با تخم کتان جهت کاهش خطر بیماری های مزمن از قبیل سرطان و بیماری های قلبی و عروقی بیشتر است.تخم کتان غنی از پروتئین، چربی و فیبر غذایی است. تجزیه ماده خشک تخم کتان کانادایی نشان داده این ماده غذایی میزانی برابر ۴۱ درصد چربی، ۲۸ درصد فیبر خوراکی، ۲۱ درصد پروتئین، ۴ درصد خاکستر و ۶ درصد سایر کربوهیدرات ها نظیر شکر، اسیدفنولیک، لیگنن و همی سلولز را دارا می باشد.نمونه آمینو اسید موجود در پروتئین تخم کتان شبیه پروتئین دانه سویا است که یکی از مهمترین پروتئین های گیاهی محسوب می شود. وجود آمینواسیدهای ضروری موجود در این گیاه در رژیم غذایی لازم است چرا که بدن انسان قادر به ساخت آنها نمی باشد. پروتئین های تخم کتان آلبومین و گلوبولین هستند، که این دو نوع پروتئین بنا به نوع حلالیتشان از یکدیگر متمایزند.
فواید بزرک،کتان،بذر کتان
تخم کتان میتواند سبب کاهش کلسترول خون و همچنین پایین آمدن قند خون گردد. فیبر محلول موجود در تخم کتان میتواند سبب کاهش کلسترول گردد و از افزایش پلاک در خون جلوگیری کند و در نتیجه از تنگ شدن دیواره عروق خونی که میتواند منجر به افزایش فشار خون و در نهایت سکته و حملات قلبی گردد، جلوگیری و پیشگیری نماید. فیبر موجود در تخم کتان همچنین میتواند از افزایش قند خون در بیماران دیابتی جلوگیری کند. * تخم کتان از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری میکند. تحقیقاتی که بر روی موشهای آزمایشگاهی انجام شد، حاکی از به تأخیر افتادن تحلیل استخوانی در موشهای آزمایشگاهی بود که با تخم کتان تغذیه شده بودند و این امر به سبب وجود اسیدهای چرب امگا-3 موجود در تخم کتان میباشد.* تخم کتان برای افرادی که تمایل به کاهش وزن و کنترل وزن دارند بسیار مناسب میباشد. خوردن تخم کتان 30 دقیقه قبل از خوردن وعده غذایی سبب پر شدن معده و احساس سیری در افراد شده و در نتیجه موجب کنترل اشتها و کم خوری میشود. * سبب بهبود سیستم گوارش بدن میگردد. فیبر موجود در تخم کتان از بروز یبوست جلوگیری میکند و سبب هضم و دفع به موقع گردیده و به سلامت سیستم گوارش کمک مینماید.* ایمنی بدن را افزایش میدهد. ALA موجود در تخم کتان سبب کاهش التهابات و در نتیجه عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن میگردد. تحقیقات اخیر نشان دادهاند که تخم کتان میتواند سبب کاهش برخی ناهنجاریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس و پسوریازیس گردد.* جلوگیری کننده از سرطان است. تحقیقات نشان میدهند تخم کتان نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده و سینه دارد. این گیاه به علت دارا بودن آنتیاکسیدانهای مهمی همچون لیگنانها که نقش مهمی در مبارزه با سرطان دارند، میتواند با پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی، با سرطان مبارزه کند.* به هنگام خوردن صبحانه، آن را به شیر و کورنفلکس خود اضافه نمایید. * به هنگام صرف ناهار، دانههای تخم کتان را به سالاد خود اضافه نموده و میل کنید.* آن را با آبمیوه مخلوط کرده و میل نمایید.* آن را به انواع سالادها و یا سوپها بیفزایید.* آن را به ماست و یا دوغ خود اضافه نموده و میل کنید.* آن را به سس گوجهفرنگی و یا آب انواع گوشتها اضافه کرده و میل نمایید.* آن را به گوشت چرخکرده اضافه نموده و سپس با آن کوفته و یا کباب درست کنید.
ترکیبات بزرک،کتان،بذر کتان
حاوی انواع ویتامینها و مواد معدنی از جمله اکثر ویتامینهای گروه B بوده و دارای منیزیم و منگنز نیز میباشد. * دارای دو نوع فیبر محلول و نامحلول میباشد.* دارای چندین نوع آنتیاکسیدان قوی از جمله لیگنان است. از آنجایی که تخم کتان یک ماده گیاهی است، یکی از بهترین منابع لیگنانها میباشد.* حاوی اسیدهای چرب امگا- 3 بوده و از این رو ضد التهاب میباشد. تخم کتان یکی از منابع غنی گیاهی است که دارای امگا-3 گیاهی به نام آلفالینولنیک اسید (ALA) میباشد. بعد از روغن تخم کتان، روغن کانولا بیشترین میزان ALA را دارا است.
مضرات بزرک،کتان،بذر کتان
محققان معتقدند علیرغم فواید بسیار زیادی که در تخم کتان مشاهده و اثبات شده، اما در مصرف آن نباید زیادهروی کرد. افرادی که دارای روده التهابی و تحریکپذیر میباشند، باید از خوردن تخم کتان اجتناب کنند. همچنین زنان باردار و مادران شیرده نباید تخم کتان مصرف کنند. از طرفی افرادی که دچار بیماریهایی مانند اندومتریوز، تخمدان پلیکیستیک و فیبرویید میباشند، نیز باید از مصرف تخم کتان اجتناب نمایند. محققان اظهار میدارند مردانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات میباشند، باید از مصرف تخم کتان اجتناب نمایند. اگر تخم کتان را به عنوان یک دارو مصرف میکنید، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
طرز استفاده بزرک،کتان،بذر کتان
تحقیقات اخیر حاکی از آن است که دانههای تخم کتان سبب کاهش کلسترول، تثبیت قند خون، جلوگیری از پوکی استخوان، کمک به کاهش وزن، افزایش سلامت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان میشوند.چگونگی مصرف تخم کتانبهتر است دانههای تخم کتان را خریداری کرده و خود آن را در منزل آسیاب نمایید. از آنجایی که تخم کتان یک دانه روغنی است، خرید تخم کتانی که قبلاً آسیاب شده، ممکن است گذشت زمان سبب اکسیده شدن آن گردد، در حالی که شما میتوانید دانههای تخم کتان را خریداری کرده و به هنگام مصرف و به میزان نیاز خود، آن را با آسیاب برقی در منزل آسیاب نمایید و به شکل پودر درآورید و مصرف کنید. دانههای تخم کتان میتوانند بیش از یک سال قابل مصرف باشند. بهتر است پودر تخم کتان را در دمای اتاق نگهداری کنید. میزان مصرف تخم کتان برای افراد سالم و بزرگسال که در مصرف آن محدودیتی ندارند، یک قاشق سوپخوری در روز میباشد. برای افراد جوان تر، بیشتر از یک قاشق چایخوری در روز توصیه نمیگردد. از آنجایی که تخم کتان حاوی فیبر بالایی میباشد، برای وارد کردن آن در رژیم غذایی خود از میزان کم شروع کنید و به تدریج آن را افزایش دهید. یک قاشق سوپخوری تخم کتان حاوی 36 کیلوکالری و یک قاشق سوپخوری از تخم کتان آسیاب شده حاوی 50 کیلوکالری انرژی میباشد.از آنجایی که دانههای تخم کتان طعم و مزه سبک و ملایمی دارند، میتوانید به چندین روش آن را در رژیم غذایی روزانه خود وارد نموده و مصرف کنید.